Εκτύπωση

Δον Κιχώτης

Ο Δον Κιχώτης ζει κάπου στην Ισπανία μαζί με την ανιψιά του και την οικονόμο του σπιτιού του. Ασχολείται με τις αγροτικές εργασίες και τού αρέσουν πάρα πολύ τα βιβλία που μιλούν για ιππότες και μονομαχίες. Το πραγματικό του όνομα είναι Αλόνσο Κιχάνο. Το ψευδώνυμο Δον Κιχώτης το σκαρφίστηκε μόνος του επειδή πίστευε πως ήταν και ο ίδιος ένας ιππότης κι έτσι έπρεπε να είχε και ιπποτικό όνομα! Η μεγάλη του αγάπη για τους ιππότες, άλλωστε, ήταν αυτή που τον έμπλεξε σε απίστευτες περιπέτειες.

Ο Δον Κιχώτης είναι περίεργος άνθρωπος και οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι λίγο τρελός! Αγαπάει την Δουλτσινέα, τη νεαρή γειτόνισσά του, και για χάρη της είναι έτοιμος να πολεμήσει ακόμη και τις μαγικές δυνάμεις του κακού για να τη σώσει! Έτσι πιστεύει ο δόλιος! Η Δουλτσινέα φυσικά δεν είναι ούτε αιχμάλωτη κάποιου μάγου ούτε γνωρίζει για την αγάπη που της έχει ο Δον Κιχώτης.

Μια μέρα, λοιπόν, ο συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα αποφάσισε να στείλει την ήρωά του στον κόσμο της περιπέτειας. Ο Δον Κιχώτης φόρεσε μια παλιά πανοπλία όπως φορούσαν όλοι οι ιππότες και ξεκίνησε μαζί με το κοκαλιάρικο άσπρο άλογό του ένα ταξίδι με άγνωστη κατεύθυνση. Δεν πήγε, όμως, πολύ μακριά. Για κακή του τύχη τραυματίστηκε και τον μετέφεραν πίσω στο σπίτι του. Όταν συνήλθε τού είπαν πως η πανοπλία του είχε εξαφανιστεί ως δια μαγείας αλλά ο Δον Κιχώτης δεν είχε σκοπό να τα παρατήσει. Μόλις έγινε καλά ξεκίνησε και πάλι το μακρινό του ταξίδι παρέα με τον Σάντσο Πάντσα, τον γείτονά του που τον έπεισε να τον ακολουθήσει αφού του έταξε πως θα του έδινε ένα μερίδιο σε κάποιο νησί!

Οι περιπέτειες των δύο φίλων δεν έχουν τελειωμό και τις περισσότερες φορές όσοι τούς συναντούν τούς κοροϊδεύουν και γελούν μαζί τους. Ο Δον Κιχώτης συχνά φαντάζεται πράγματα που δεν υπάρχουν και μονομαχεί ακόμη και με τους ανεμόμυλους! Δεν είναι, όμως, κακός! Έχει καρδιά μικρού παιδιού! Στο τέλος, ωστόσο, καταλαβαίνει ότι όλα είναι δημιουργήματα της φαντασίας του και αποφασίζει να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του.