Εκτύπωση

Νιλς Χόλγκερσον

Ο Νιλς Χόλγκερσον είναι ο ξανθός ήρωας που πρωταγωνιστεί στο οικολογικό παραμύθι που έγραψε η Σουηδός συγγραφέας Σέλμα Λάγκερλεφ. Στην αρχή ήταν ένα άτακτο αγόρι, απότομο και με κακούς τρόπους. Τού άρεσε να κάνει σκανδαλιές, να κοροϊδεύει τους άλλους και να ενοχλεί τα ζώα ενώ θα έπρεπε να τα φροντίζει και να τα αγαπά.

Μια μέρα, όμως, ένα ξωτικό δεν άντεξε άλλο τη συμπεριφορά του! Τον μεταμόρφωσε σε μικροσκοπικό νάνο που μπορούσε να καταλαβαίνει και να μιλά τη γλώσσα των ζώων. Και τότε ήταν που ξεκίνησε μια μαγευτική ιστορία...

Ο Νιλς Χόλγκερσον γαντζωμένος στη ράχη του Μάρτιν, μιας αρσενικής χήνας που ζούσε στην αυλή του σπιτιού του, ξεκινά από τη Σουηδία, μαζί με ένα σμήνος αγριόχηνες και το σκιουράκι του τον Γκρούμελ, ένα μακρινό ταξίδι με προορισμό τη Λαπωνία. Διασχίζει απέραντες θάλασσες και ατέλειωτες βουνοκορφές. Συναντά πολλές δυσκολίες και ακόμη περισσότερες προκλήσεις. Η αρχηγός των αγριόχηνων, η σοφή Άκα τον συμβουλεύει συνέχεια και του διδάσκει όλα όσα έπρεπε να ξέρει. Ο Νιλς μαθαίνει τα μυστικά της φύσης, γνωρίζει μύθους και μαγικούς θρύλους και το κυριότερο μαθαίνει ν' αγαπά, να σέβεται και να εκτιμά όλους όσους ζουν γύρω του, ανθρώπους και ζώα. Πόσο δίκιο τελικά είχε το ξωτικό! Η δύναμη της αγάπης έκανε το θαύμα της και άλλαξε τη ζωή του Νιλς για πάντα. Και όλα τα παιδιά του κόσμου και τι δε θα 'διναν να ταξιδέψουν μια μέρα μαζί του, έστω και στα όνειρά τους!