Εκτύπωση

«Η Λογοτεχνία στις Παγκύπριες Εξετάσεις» - Παρουσίαση στη Λεμεσό

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018
Βενέλιο Βιβλιοπωλείο, Λεμεσός

«Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ πολύ όλους που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας. Είμαι πολύ χαρούμενη που επιτέλους θα μοιραστώ μαζί σας τους κόπους των τελευταίων μηνών. [...]

Αυτό το βιβλίο δεν είναι λογοτεχνικό, μυθιστόρημα ή παραμύθι όπως τα προηγούμενα. Διαλέγεται, όμως, στενά με την λογοτεχνία. Με την ποίηση του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, με τον Κώστα Μόντη, τη Διδώ Σωτηρίου κι άλλους εκλεκτούς ποιητές και πεζογράφους. Προτίμησα, λοιπόν, να σας μιλήσω εγώ γι' αυτό το νέο μου φιλολογικό ταξίδι. Το πώς προέκυψε και ποιες είναι οι προσδοκίες του. [...]

Δύο δεκαετίες τώρα ζω καθημερινά την αγωνία και τον προβληματισμό των μαθητών της γ΄ λυκείου. Ξέρω πώς αισθάνονται. Μπορώ να διακρίνω την κόπωσή τους, πνευματική και σωματική. Γι' αυτό επιτρέψτε μου να κλείσω την σημερινή παρουσίαση με κάτι που έγραψα ένα πρωινό έναρξης των Εξετάσεων»:

Στους τελειόφοιτους
που 'κάναν τόσο δρόμο

Αυτό το πρωινό, το πρωινό των Εξετάσεων. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Το νιώθω. Μού γαργαλάει την αναπνοή. Μού μουρμουρίζει λέξεις σαν κι αυτές που ήρθαν και φώλιασαν στη σκέψη σου. Κι εσύ θα έδινες τα πάντα για να φύγουν. Φόβοι κι ελπίδες κι αμέτρητες σελίδες. Κι εκεί που νιώθεις ήρεμος να σου πάλι η αμφιβολία. Έρχεται και σε μπερδεύει. Μα εσύ το ξέρεις. Το ξέρεις πως είσαι έτοιμος. Πανέτοιμος. Από καιρό. Όχι μονάχα για να πιάσεις το στυλό και ν' αρχίσεις αύριο να γεμίζεις τις σελίδες. Μα για να αρπάξεις την ζωή απ' τα μαλλιά και να την κάνεις δική σου. Γιατί η ζωή σου είναι όλη δική σου. Δικά σου και τα όνειρα.

Κι αν τώρα αισθάνεσαι πως σου 'χει βάλει δύσκολα, καθόλου μην δειλιάσεις. Ρίξε το βλέμμα σου στο τέρμα και πάτα γερά πάνω στη γη. Δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Τα όνειρά σου είναι εκεί και σε περιμένουν. Δεν βιάζονται. Δεν έχουν να πάνε πουθενά. Κι αν πάλι κάτι πάει λάθος ούτε στιγμή να μην σκεφτείς πως θα τα παρατήσεις. Τη ζωή δεν την παρατάμε, δεν την εγκαταλείπουμε ποτέ. Για χάρη μου αυτό μονάχα πάντα να θυμάσαι:

Να κυνηγάς εσύ τους στόχους σου κι όχι αυτοί εσένα!

Καλή επιτυχία, παιδιά!

Το «Ευχαριστώ» φαντάζει τόσο δα μικρό.. Να είστε όλοι καλά!
Εύη Νικολαΐδου