Εκτύπωση

Πρόγραμμα παιδικών εκδηλώσεων στο Βαφοπούλειο 2012-13


vafopouleio-programma

«Το παιδί κοντά στη θάλασσα»

Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο συνδιοργανώνουν, για δεύτερη χρονιά, συναντήσεις με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αθλήματα της θάλασσας. Οι θεωρητικές και πρακτικές παρουσιάσεις θα γίνονται από εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας καθώς και κωπηλασίας του Ν.Ο.Θ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: «Εισαγωγή στα ναυτικά αθλήματα», ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου καθώς και «βάφτισμα στη θάλασσα» με σκάφος.

Για παιδιά Γ'-Στ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2. 30' ώρες.

«Παιδιά Παίζουμε... ποιήματα;»

Η Σοφία Μελιγκοπούλου, μουσικός-συγγραφέας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Θεσσαλονικιού ποιητή Γ.Θ.Βαφόπουλου. Μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα ποιήματά του.

Για παιδιά Α'-Δ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1. 30 ώρες.

Χορηγός: ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «HAPPY KIDS»

«Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της Μουσικής»

Η ομάδα «Μουσικό Παραμύθι» που αποτελείται από τους μουσικούς Ιωάννα Βαφειάδου, Όλγα Δαναηλίδου, Αλκέτα Νάτσο, Αθανασία Παναγιώτου και Μαρία Χρίστοβα θα παρουσιάσει ένα μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για να γνωρίσουν τα παιδιά τα όργανα της ορχήστρας και την κλασσική και όχι μόνο μουσική. Η αφήγηση του παραμυθιού με την ταυτόχρονη παρουσίαση των μουσικών οργάνων και η εκτέλεση αποσπασμάτων γνωστών κλασσικών έργων, θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να απολαύσουν το μαγικό κόσμο της μουσικής.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α'-Γ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 80 παιδιά. Διάρκεια: 1.00΄ ώρα.

«Διαδρομές στον κόσμο των παιχνιδιών»

Η Βασιλική Ζάγκλη, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, διανύοντας συντροφιά με τα παιδιά τα μονοπάτια των παιχνιδιών, τους δείχνει το δρόμο να ανακαλύψουν τον κόσμο. Επειδή παίζοντας γνωρίζουμε οργανωμένες παρέες, μαθαίνουμε τον εαυτό μας και αναπτύσσουμε τη φαντασία μας. Επειδή παίζοντας αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, αναπτύσσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και της ελευθερίας μας. Επειδή παίζοντας ενεργοποιούμε τις αισθήσεις μας αλλά και...χαλαρώνουμε.

Για παιδιά Γ'-Στ' δημοτικού και όλων των τάξεων του γυμνασίου. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Βάλε Φαντασία...»

Ο Επαμεινώνδας Νικολαΐδης, νηπιαγωγός-παιδαγωγός, με οδηγό τη φαντασία θα παρασύρει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της δημιουργίας. Διάφορα καθημερινά υλικά, που στα μάτια των μεγάλων φαίνονται άχρηστα, στα παιδικά χέρια ζωντανεύουν και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να γίνουν πραγματικοί καλλιτέχνες.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α'-Δ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1.30΄ ώρες.

«Κάνω την άγρια ζωή, κομμάτι της ζωής μου...»

Η Παιδαγωγική Ομάδα της Μη Κερδοσκοπικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο συνδιοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος είναι τα παιδιά να ενημερωθούν για την προστασία των άγριων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, των ζώων που βασανίζονται και αιχμαλωτίζονται από τον άνθρωπο αλλά και την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων καθώς και τις δράσεις της οργάνωσης.

Υπεύθυνη προγράμματος: Χαρίκλεια Κρομυάδου.

Για παιδιά Γ'-Στ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1.30΄ ώρες.

«Όταν τα βιβλία ζωντανεύουν...»

Η Άβρα Αυδή και η Μελίνα Χατζηγεωργίου, διδάσκουσες στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ, είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και το συντονισμό προγράμματος φιλαναγνωσίας που περιλαμβάνει θεατρικά εργαστήρια τα οποία θα εμψυχώνουν φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου. Στα εργαστήρια τα παιδιά, υποδυόμενα διάφορους ρόλους, μέσα από θεατρικές τεχνικές θα προσεγγίσουν βιβλία διακεκριμένων Ελλήνων συγγραφέων με στόχο να διερευνήσουν τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας και να αγαπήσουν το βιβλίο.

Για παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1.30' ώρες.

«Περιβάλλον και Πολιτισμός-Εκπαίδευση για την Αειφορία»

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού & Βερτίσκου, για 5η συνεχή χρονιά θα βρίσκεται στο Κέντρο μας και θα οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης για την αειφορία. Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο φετινό κύκλο με γενικό τίτλο «Βιώσιμη πόλη: Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου». Περπατώντας παρέα με τα παιδιά στο παρελθόν και στο παρόν της πόλης μας, θα προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε με την ευρηματικότητα και τη φαντασία μας το μέλλον της. Η επικοινωνία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, πρωταρχικές αξίες της εκπαίδευσης για την αειφορία θα συνδεθούν με τα φτερά της λογοτεχνίας και τις παρατηρήσεις των παιδιών ώστε να δώσουν το κίνητρο να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε βιώματα και ιδέες, να συνθέσουμε την πολύπλοκη πραγματικότητα της ζωής μας στη Θεσσαλονίκη και τέλος να αποφασίσουμε τις δράσεις μας για την βελτίωσή της.

Για παιδιά E'-Στ' δημοτικού και γυμνασίου. Δυνατότητα συμμετοχής: 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 3 ώρες.

«Το παιχνίδι της ανάγνωσης»

Οι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, με την εποπτεία της καθηγήτριας Βενετίας Αποστολίδου, θα προσεγγίσουν με τα παιδιά ένα θέμα όπως το ταξίδι, το παιχνίδι, το περιβάλλον, η οικογένεια, η φιλία, ο ξένος, μέσα από λογοτεχνικά βιβλία αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. Θα επεξεργαστούν τα βιβλία σε ομάδες, με παιγνιώδεις εικαστικές, μουσικές, δραματικές δραστηριότητες. Στόχος είναι να νιώσουν τα παιδιά πως η ανάγνωση των βιβλίων συνδέεται με τη ζωή μας, μας μαθαίνει πράγματα και μας ψυχαγωγεί.

Για παιδιά Γ'-Στ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Βιβλιοκαμώματα και Θεατροπαιχνίδια»

Η Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «ΡΟΝΤΙΔΗ», με εργαλείο την παιδική λογοτεχνία και τη φαντασία των παιδιών, θα πραγματοποιήσει ένα διαδραστικό πρόγραμμα δραματοποίησης με στόχο τα παιδιά να έρθουν σε άμεση επαφή τόσο με τη λογοτεχνία όσο και με το θέατρο.

Για παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1.30΄ ώρες.

«Παιχνίδια Βιβλιοθήκης»

Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων. Τα παιδιά θα γνωρίσουν την οργάνωση και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, τους ανθρώπους που δουλεύουν σ' αυτή και θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα δώσουν ερεθίσματα για παιχνίδια και δημιουργική δράση. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μια υγιής σχέση ανάμεσα στο παιδί και στη Βιβλιοθήκη. Υπεύθυνοι προγράμματος: Ανδρέας Καρακίτσιος, Έλενα Αρτζανίδου, Δημήτριος Γουλής, Σταύρος Γρόσδος, Αντωνία Πατσιοδήμου.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Θεατροπαιχνίδια και Δρώμενα»

Οι φοιτήτριες, οι φοιτητές και ο Λέκτορας Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής Αντώνης Λενακάκης του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., παίζουν με τα παιδιά και μέσα από το παιχνίδι δημιουργούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο: βιβλία, αντικείμενα και χώροι μεταμορφώνονται και διηγούνται τη δική τους ιστορία.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας της Καρδιάς μας»

Η Ελένη Πάλλη, εικαστικός-παιδαγωγός, θα γνωρίσει στα παιδιά τον Μικρό Πρίγκιπα του Antoine De Saint Exupery. Ταξιδεύοντας στον λυτρωτικό κόσμο μιας χρωματιστής φαντασίας μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου και με τη χρήση μικτής τεχνικής, ζωγραφικής και κολάζ, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τον δικό τους προσωπικό Πρίγκιπα στη σημερινή καθημερινότητα.

Για παιδιά Γ'-Στ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1.30' ώρες.

«Ανακαλύπτω τον κόσμο του θεάτρου»

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ θα παρουσιάσει ένα διαδραστικό πρόγραμμα με στόχο τη θεωρητική αλλά και πρακτική επαφή των παιδιών με τις βασικές αρχές της τέχνης του Θεάτρου. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία και τα είδη του Θεάτρου αλλά και τα «μυστικά» της δραματικής τέχνης, προκειμένου να αναλάβουν δράση και να δημιουργήσουν μια δική τους «παράσταση».

Για παιδιά Δ'-Στ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1.30΄ ώρες.

«Παραμύθι-Τρόφιμα-Διατροφή»

Για 2η χρονιά μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., θα παρουσιάσουν εκπαιδευτικά προγράμματα με εποπτικό τρόπο και πειράματα με σκοπό τα παιδιά να εξοικειωθούν με θέματα διατροφής. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι:

* Το αλάτι και η ζάχαρη στο τραπέζι μας

Υπεύθυνη προγράμματος: Μαρία Τσιμίδου. καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α'-Γ' δημοτικού.. Δυνατότητα συμμετοχής: 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

* Παίζοντας με το αυγό στην κουζίνα

Υπεύθυνη προγράμματος: Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου, Επικ. καθηγήτρια

Για παιδιά Δ'-Στ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

* Του ψωμιού η ομορφιά από της μαγιάς το φούσκωμα γεννιέται

Υπεύθυνη προγράμματος: Φανή Μαντζουρίδου, Λέκτορας

Για παιδιά Δ'-Στ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

Διασταυρώνοντας τα ξίφη μας...

Ο Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο συνδιοργανώνουν συναντήσεις με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος της Ξιφασκίας και την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως Κέντρο Ξιφασκίας. Ο Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος, έχοντας κατακτήσει το 2012 για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης μας το Πρωτάθλημα Γυναικών με την Ελένη Πασχαλίδου, καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με ένα άθλημα έντιμο και καθαρό όπου ο νικητής θα νικά πάντα ...με το σπαθί του!

Για παιδιά Ε'-Στ' δημοτικού, όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Α' Λυκείου.

Δυνατότητα συμμετοχής: 50 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Οδοντοϊστορίες με χαμόγελα»

Η Άννα Δανάκη, οδοντίατρος ξεναγεί τα παιδιά στη στοματική κοιλότητα, με σκοπό να γνωρίσουν το στόμα τους. Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν όλα τα μυστικά για ένα παντοτινά υγιές και λαμπερό χαμόγελο.

Για παιδιά Γ'-Στ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1.30' ώρες.

«Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς»

Η Ευαγγελία Σοφή, μουσειοπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν και να αφουγκραστούν την εποχή του προπάππου και της προγιαγιάς, μέσα από αφήγηση λαϊκών μύθων, θεατρικό παιχνίδι, με αμφίεση μαθητών και κατασκευές.

Για παιδιά Β'-Ε' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1.30' ώρες.

Χορηγοί: i.t.wOrks ΕΠΙΠΛΑ ΤΡΙΓΩΝΗΣ, WWW.arte.gr

«Τα βιβλία ζωντανεύουν!»

Τα βιβλία των εκδόσεων Επόμενος Σταθμός ζωντανεύουν μέσα από θεατρικό παιχνίδι στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου με εμψυχώτρια την Σοφία Μελιγκοπούλου μουσικό-συγγραφέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφήγηση και δραματοποίηση των βιβλίων με τη βοήθεια θεατρικών κοστουμιών και μουσικοκινητικής δράσης.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α'-Δ' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Με οδηγό τη φαντασία... γράφουμε μια ιστορία!»

Η Εύη Νικολαΐδου, φιλόλογος-συγγραφέας, ταξιδεύει τα παιδιά στη σφαίρα της φαντασίας και τους φανερώνει τρόπους για να την αξιοποιούν δημιουργικά. Μέσα από ένα συναρπαστικό διαδραστικό παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν να μην διστάζουν να ακούν τη φαντασία τους και γίνονται οι νέοι μικροί συγγραφείς! Ζωντανεύουν τους φανταστικούς τους ήρωες και διηγούνται τις δικές τους πολύχρωμες, παραμυθένιες ιστορίες. Άλλωστε όλα είναι θέμα... φαντασίας!

Για παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Ταξίδι στη μακρινή βοτανοΧώρα»

Η Εύη Νικολαΐδου, φιλόλογος-συγγραφέας, προσκαλεί τα παιδιά σ' ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον κόσμο των βοτάνων. Μέσα από ένα ατελείωτο παιχνίδι των αισθήσεων γνωρίζουμε τα βότανα, τα φανταζόμαστε στο χρονοχώρο τους και ανακαλύπτουμε τα πιο κρυφά μυστικά τους. Και λίγο πριν την επιστροφή γινόμαστε οι πρεσβευτές που θα μεταφέρουν στη Χώρα των ανθρώπων το μήνυμα που τους στέλνουν τα βότανα από τη μακρινή βοτανοΧώρα. Ένα μήνυμα περιβαλλοντικό, γεμάτο μυρωδιές, χρώματα κι ελπίδα.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α'-Ε' δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Ταξίδι στον κόσμο του Κουκλοθεάτρου»

Το εργαστήρι κουκλοθεάτρου της ειδικότητας Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ θα μας ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο του Κουκλοθεάτρου. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα είδη της κούκλας και με διάφορα άχρηστα υλικά να κατασκευάσουν τους δικούς τους κουκλοήρωες, που θα ζωντανέψουν μέσα από τις προσωπικές τους ιδέες και σκέψεις.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Οι νέες τεχνολογίες γιορτάζουν τη Θεσσαλονίκη»

Ο Βασίλης Τσουλής, υπεύθυνος εκπαίδευσης της Apple στο Golden-i, θα παρουσιάσει με ένα καινοτόμο τρόπο και εργαλείο το iPad την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά θα γίνουν δημοσιογράφοι που θα φτιάξουν τη δική τους ψηφιακή διαδραστική εφημερίδα, χρησιμοποιώντας το iPad για να δημιουργήσουν ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης.

Για παιδιά Δ'-Στ' δημοτικού και όλων των τάξεων του γυμνασίου. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

«Μουσικές Περιπέτειες»

Ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την καθοδήγηση της επίκουρης καθηγήτριας Λήδας Στάμου και με βασικό συντελεστή την Βαλεντίνη Παπαθανασίου, τελειόφοιτη του Τμήματος, καλεί τα παιδιά να γίνουν συνοδοιπόροι τους σε μουσικές διαδρομές, περιπέτειες και ιστορίες με μουσικές και μουσικούς! Με άλλα λόγια πρόκειται για διαδραστικές παρουσιάσεις με όχημα τις μουσικές και τα μουσικά όργανα και στόχο την επαφή των παιδιών με τη μαγεία της Μουσικής.

Για παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1.30' ώρες.

«2012 Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου: 100 χρόνια από τη γέννησή του»

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης/Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου φιλοξενεί την κινητή έκθεση με το χρονολόγιο του Λάκωνα ποιητή. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο εκθέτοντας σπάνιο υλικό από το προσωπικό του αρχείο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια με σκοπό τα παιδιά να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του.

Για παιδιά Δ'-Στ' δημοτικού και όλων των τάξεων του γυμνασίου. Δυνατότητα συμμετοχής: 20 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 1.30' ώρες.

«Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου )»

Το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Νηπιακός Κήπος» θα αναλάβει τη χορηγία για ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου). Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει συγγραφείς παιδικών βιβλίων που θα συνομιλήσουν με τα παιδιά τόσο για τα βιβλία τους και τη διαδικασία της δημιουργίας όσο και για διάφορα άλλα σύγχρονα θέματα. Οι συγγραφείς που θα φιλοξενηθούν είναι οι:

Μαρία Θανοπούλου, Σύρμω Μιχαήλ, Μαρία Ιορδανίδου, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Κατερίνα Τζαβάρα και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ οι Έλενα Αρτζανίδου και Αντιγόνη Τσίτσιλα.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

«Σκοινί-Κορδόνι»

Η Ομάδα Παιδικού Θεάτρου «Σκοινί-Κορδόνι» θα βρίσκεται στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, (στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου) όπου θα παρουσιάζει για όλη τη σχολική χρονιά (Οκτώβριος 2011- Απρίλιος 2012) το διαδραστικό μουσικό παραμύθι: «Ο Ποιητιτής και το μυστικό της Εντροπίας».

Για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Ο Ποιητιτής, ο κωμικός παραμυθάς μας που ρωτάει όλο «Τι;» διηγείται στα παιδιά μια ιστορία γεμάτη από ονειρικά ταξίδια, έμπρακτη αγάπη, αγωνία και κωμική διάθεση.

Τα παιδιά, μετά τη γνωριμία τους με τους ηθοποιούς, προετοιμάζονται για να συμμετέχουν ενεργά στο παραμύθι, μαθαίνοντας ρυθμολογικά και ηχητικά μοτίβα μέσα από τη διαδικασία του θεατρικού παιχνιδιού. Οι ηθοποιοί αφηγούνται, ενσαρκώνουν ρόλους και παίζουν ζωντανά τα τραγούδια της παράστασης με τη συνοδεία κιθάρας, μεταλόφωνου και διάφορων κρουστών οργάνων.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου- Μουσική: Θέμις Βελένη, Κωνσταντίνος Μελίδης
Σκηνικές κατασκευές: Βαγγέλης Ξώνογλου -Κουστούμια: Σκοινί-Κορδόνι
Κινησιολογία: Ροδή Βογιατζή
Γραφιστική επιμέλεια: Γεώργιος Δερνίκας
Παραγωγή: Σκοινί-Κορδόνι (Λ. Πετροπούλου-Κ. Μελίδης)
Παίζουν: Λένα Πετροπούλου, Πέτρος Μαλιάρας, Φανή Αραμπατζίδου, Ζωή Κατσιλέρου

Διάρκεια παράστασης: 1. 15' ώρες.

Παραστάσεις για το κοινό: 7 και 21 Οκτωβρίου 2012
Και κάθε Κυριακή του Νοεμβρίου 2012, ώρα 12.00
Παραστάσεις για τα σχολεία: Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης
στο 2310424132-3 (κ. Πρόζου)
Παραστάσεις στο χώρο των σχολείων : Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης
στο 6936519383 (κ. Πετροπούλου)

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ κατά άτομο: 5 €

ΆΛΩCIC

Το ΆΛΩCIC αποτελεί μια σύγχρονη σκηνική μεταφορά της Διήγησης και της Μονωδίας για την τελευταία άλωση της Θεσσαλονίκης του Ιωάννη Αναγνώστη από τη φιλόλογο Αλεξάνδρα Μυλωνά.

Στην παράσταση με αφορμή ένα τυχαίο συμβάν ξεδιπλώνεται σκηνικά ο διάλογος του συγγραφέα-αυτόπτη μάρτυρα της άλωσης της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς (29 Μαρτίου 1430) με τις μορφές που τον στοιχειώνουν, δυο παιδιά και τη Γυναίκα-πόλη που εκφράζει εμβληματικά την τόλμη, την αντίσταση, την οργή, το φόβο, την κραυγή, τον θρήνο και εντέλει την άλωση μιας άλλοτε λαμπρής πόλης. Η δράση υποστηρίζεται συνεχώς από πρωτότυπη, ζωντανή μουσική επί σκηνής και αναπτύσσεται κινησιολογικά σ' έναν σκηνικό χώρο, του οποίου η εικόνα διαμορφώνεται φανερά σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Η παράσταση φωτίζει βιωματικά ένα ιστορικό κείμενο που αναφέρεται σ' ένα καθοριστικό γεγονός της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, ισχυροποιώντας τους δεσμούς μας με την πόλη, αλλά και συμβάλλοντας αντιστικτικά τόσο στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωσή της όσο και στον αναστοχασμό για την κάθε άλωση, πραγματική ή συμβολική, παλαιότερη ή τωρινή.

Α.Μ.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνική μεταγραφή, σκηνοθεσία, αφήγηση: Αλεξάνδρα Μυλωνά
Σύνθεση, ενορχήστρωση μουσικής: Στέλιος Τσομπανίδης
Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Αρώνης
Κίνηση: Νίκη Πούλιου
Ερμηνεία, τραγούδι, φωνητικά: Ιωάννα Κολοκοτρώνη
Μουσική επί σκηνής: Στέλιος Τσομπανίδης
Παραγωγή: Artis 3 – Εργαστήρι Παραστατικών Τεχνών
Musicworkshop traditional & modern music & Tango Room
υπό την αιγίδα
του Δήμου Θεσσαλονίκης,
της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού
και του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

Παρατηρήσεις:

Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε παιδιά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η παράσταση δίνεται για σχολεία πρωινές ώρες μια προκαθορισμένη ημέρα της εβδομάδας, αλλά μπορεί να δοθεί και βραδινές ώρες στο βαθμό που υπάρχει σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος από σχολεία, συλλόγους, κτλ κατόπιν συνεννοήσεως με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και τους συντελεστές της παράστασης.

Εισιτήρια: 5 € για τους μαθητές και τους γονείς (αν υπάρχουν)

Δωρεάν για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.